Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Οι ταινίες Mission Impossible από τη χειρότερη στην καλύτερη


Με το Mission Impossible: Fallout να έχει κάνει πρεμιέρα (επιτέλους) και στις ελληνικές αίθουσες, ήρθε η ώρα για ένα αφιέρωμα που ήθελα πολύ καιρό να κάνω. Το Mission Impossible είναι ένα franchise που έχει αλλάξει πάρα πολύ στην πάροδο του χρόνου και με διαφορετικούς σκηνοθέτες να βάζουν την υπογραφή τους και πολλούς ηθοποιούς να περνάνε από την ομάδα του απόλυτου πρωταγωνιστή και στυλοβάτη της σειράς, Ethan Hunt του εμβληματικού σε αυτό το ρόλο Tom Cruise.

Το MI ξεκίνησε από τον Cruise ως μία σειρά ταινιών δράσης βασισμένη στα εξαιρετικά stunts που εκτελεί ο ίδιος, τις διαφορετικές ιστορίες σε σχέση με τις περισσότερες action movies, τις προδοσίες, την εκτεταμένη χρήση από μάσκες και την επιλογή σκηνοθετών που προσθέτουν μία διαφορετική ματιά. Το τελευταίο στην πορεία άλλαξε, καθώς από το MI III, ο J.J Abrams δίνει μία νέα κατευθυντήρια γραμμή ώστε το franchise να βασιστεί στη δράση και σε ιστορίες που θα φέρνουν την ομάδα στο χείλος του γκρεμού, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη ποιοτική άνοδο της σειράς. Πάμε λοιπόν για κατάταξη των ταινιών από τη λιγότερο καλή στην καλύτερη.

6. Mission Impossible II



Η συγκεκριμένη ταινία θυμίζει τις αρχές των 00s σε τεράστιο βαθμό. Με Limp Bizkit και Metallica (επιστροφή σε heavy μονοπάτια με το I Disappear) στο soundtrack, τη μαλλούρα του Tom Cruise και κυρίως τον John Woo στα ντουζένια του μετά το Face/Off, η συνέχεια του πρώτου Mission Impossible αποτέλεσε την κατά πολλούς χειρότερη ταινία της σειράς. Οι μάσκες-σήμα κατατεθέν χρησιμοποιούνται περισσότερο από κάθε άλλη ταινία, ο Woo σκηνοθετεί τις σκηνές δράσης με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο και προσπαθεί να εμβαθύνει στους χαρακτήρες σε σχέση με την πρώτη ταινία. Παράλληλα το στόρυ αφορά ένα βιολογικό πόλεμο, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο και σίγουρα διαφορετικό. Το αποτέλεσμα είναι μέτριο, έχοντας όμως διάσπαρτες στιγμές που χαράζονται στο μυαλό του θεατή.

5. Mission Impossible III

Το Mission Impossible έχει τέτοια άνοδο, ώστε μία τόσο καλή ταινία όπως το MI III να βρίσκεται μόλις στην προτελευταία θέση. Ο J.J Abrams φέρνει μία νέα πνοή με την εξής απλή κίνηση. Δε χρειάζονται σκηνοθέτες-auteurs να διαμορφώνουν το αποτέλεσμα της ταινίας, αλλά χρειάζονται καλές ιστορίες και σκηνές δράσης αρκετά διαφορετικές και ανώτερες από το μέσο όρο, προκειμένου να ξεχωρίσει το Mission Impossible σαν franchise. Έτσι με έντονες επιρροές από τη σειρά του Abrams, το Alias και τον φοβερό Philip Seymour Hoffman στο αποκορύφωμα της καριέρας του ως κακό, ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερους όλης της σειράς, το MI III είναι μία 100% φοβερή κατασκοπική περιπέτεια, διαφορετικά δομημένη σε αφηγηματικό επίπεδο σε σχέση με τις προηγούμενες. Συστήνει χαρακτήρες που θα δούμε και στις επόμενες ταινίες, οι οποίοι μάλιστα συγκροτούν την περίφημη πλέον ομάδα του Ethan (στο MI II ο Ethan δεν είχε ομάδα), ενώ βλέπουμε τον πρωταγωνιστή μας σε μια πιο ανθρώπινη εκδοχή του, δηλαδή και ως σύζυγο εκτός από πράκτορα. Αποτέλεσε το έναυσμα για μια νέα εποχή για το franchise με ιστορίες που φέρνουν τον πρωταγωνιστή, την ομάδα του και το IMF στα άκρα, πηγαίνοντας ταυτόχρονα το σινεμά και το είδος, αρκετά βήματα μπροστά.

4. Mission Impossible

Nothing beats the original λένε, αλλά στην περίπτωση του MI αυτό δεν ισχύει. Η πρώτη ταινία της σειράς αποτελεί μία πάρα πολύ καλή αρχή, συστήνοντας και θέτοντας πολλά στοιχεία που θα αποτελέσουν ορόσημα για τις υπόλοιπες και όλα αυτά δεμένα αρμονικά από μία στιβαρή πλοκή. Οι σκηνές με τον Cruise να εκτελεί τρελά stunts, οι μάσκες, η πρώτη μεγάλη προδοσία εις βάρος της ομάδας, πολλές και καταπληκτικές σκηνές δράσης και όλα αυτά υπό τη σκηνοθετική ματιά του Brian De Palma, οι πρακτικές και το χαρακτηριστικό στυλ του οποίου βοηθούν το έργο να ανέβει επίπεδο. Ο De Palma δεν είναι ένας κλασικός σκηνοθέτης δράσης, αλλά ένας άνθρωπος που ξέρει να δίνει τη δική του ξεχωριστή νότα σε κάθε ταινία και στο Mission Impossible θα βάλει τις βάσεις για το μέλλον της σειράς και ταυτόχρονα θα δώσει στο κοινό μία αυτόνομη περιπέτεια που ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να τη δει πολύ ευχάριστα.

3. Mission Impossible: Rogue Nation


Μετά το Ghost Protocol, το franchise ανέβηκε επίπεδο και το Rogue Nation είναι η απόδειξη, καθώς είναι μία φοβερή περιπέτεια, η οποία έχει και τα old school στοιχεία που λατρέψαμε στις προηγούμενες ταινίες, όσο και διάφορα νεωτεριστικά χαρακτηριστικά που τη φέρνουν πιο κοντά στη σημερινή εποχή. Η IMF απορροφάται από τη CIA λόγω των επικίνδυνων μεθόδων που θεωρείται ότι ακολουθεί, καθώς και των γεγονότων του Ghost Protocol και για μία ακόμη φορά ο Ethan θα βρεθεί κυνηγημένος και αποκομμένος από το IMF, προσπαθώντας να αποδείξει την ύπαρξη του Syndicate, μίας οργάνωσης που η CIA θεωρεί πως δεν υπάρχει. Η πλοκή είναι πολύ απλή, αλλά αργά και σταθερά ξεδιπλώνεται αριστουργηματικά. Ο Christopher McQuarrie που έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία, μπορεί να μην είναι το ίδιο λαμπρό όνομα με τους προκατόχους του, αλλά κάνει καταπληκτική δουλειά, αξιοποιώντας και εξελίσσοντας εξαιρετικά τους βασικούς συνεργάτες του Ethan και προβαίνοντας σε κινήσεις που αποσκοπούν στο μέλλον της σειράς. Τέλος, συνεχίζεται η συνταγή που ξεκίνησε από το Ghost Protocol, αφού δείχνει τον πρωταγωνιστή να προσπαθεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο ως φυγάς πλέον.

2. Mission Impossible: Ghost Protocol

Αυτή η ταινία είναι το σημείο που το Mission Impossible περνάει από ένα καλό franchise σε μια εξαιρετική και σταθερά ποιοτική σειρά ταινιών. Σκηνοθέτης αυτή τη φορά ο Brad Bird, ο άνθρωπος πίσω από εξαιρετικές animated ταινίες όπως το Ratatouille , το Iron Giant και τα Incredibles. Ο Bird ασχολείται για πρώτη φορά με τη σκηνοθεσία live action φιλμ και τα πηγαίνει εξαιρετικά, καθώς είναι ένας σκηνοθέτης που μπορεί να αφηγηθεί εξαιρετικά μία τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία και ταυτόχρονα οι σκηνές του δείχνουν ότι διαθέτει απίστευτη αίσθηση του χώρου που κινούνται οι ήρωες του. Ταυτόχρονα βλέπουμε ίσως το γνωστότερο stunt της σειράς μέχρι σήμερα, με τον Tom Cruise να σκαρφαλώνει το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, το Burj Khalifa, με τη δράση να είναι γενικότερα πάρα πολύ εντυπωσιακή. Εκτός αυτών, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Ethan ως φυγά, μακριά από την IMF καθώς προσπαθεί μαζί με την ομάδα του να σώσει τον κόσμο και να ξεφύγει από τους διώκτες του. Ο,τι και να πούμε σχετικά με αυτήν την ταινία είναι λίγο, καθώς αποτελεί μία πάρα πολύ διασκεδαστική περιπέτεια με πολλές φρέσκες ιδέες και σε ένα είδος με πολλά κλισέ και το οποίο έχει κουράσει πολύ κατά καιρούς, καταφέρνει και ξεχωρίζει.

1. Mission Impossible: Fallout


Είναι γεγονός. Το Fallout εκθρονίζει όλους τους προκατόχους του και παίρνει την πρωτιά. Όπως προείπαμε οι σύγχρονες action movies έχουν κουράσει έχοντας παρόμοια δομή και κλισέ, αλλά το MI ξεχωρίζει γιατί έχει όσα δεν έχουν εκείνες. Ψυχή. Και μπορεί και αυτό να έχει τα κλισέ του ώρες ώρες, αλλά φίλε μακάρι όλες οι κλισέ ταινίες να ήταν τόσο απίστευτες όσο το Fallout. Εδώ και πέντε ταινίες όλοι ξέραμε πως ο Ethan θα ξεπεράσει τις δυσκολίες, αλλά τώρα ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά ανησυχούσαμε για τον πρωταγωνιστή και θεωρούσαμε πιθανό ενδεχόμενο το να αποτύχει. Ο McQuarrie πήρε όσα αγαπήσαμε στο franchise και τα έκανε ακόμα καλύτερα. Είδαμε δύο από τους καλύτερους κακούς, τις τελειότερες ανατροπές από το πουθενά, την πιο φοβερή αποκάλυψη μάσκας, την πιο ωραία προδοσία, τα ομορφότερα action sequences, εντυπωσιακές σκηνές ξύλου, ακόμα και η κλασική σκηνή που ο Tom Cruise τρέχει ήταν ευρηματικότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια από κάθε άλλη φορά. Όλοι οι χαρακτήρες εξελίσσονται, βάζοντας ακόμα ένα λιθαράκι στη σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ του Ethan και της ομάδας του, ενώ ο McQuarrie προσθέτει λίγο χιούμορ, το οποίο βοήθησε το θεατή και δόθηκε στα σωστά σημεία. Συνολικά είναι η πιο ολοκληρωμένη ταινία της σειράς σήμερα και φοβερή εμπειρία για σινεμά.

Αυτά λοιπόν για το Σεπτέμβριο, τα λέμε τον επόμενο μήνα με θέμα τον Venom!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου